Τρίτη 1 Οκτωβρίου 2013

Good Vibrations (2012)



Καλησπέρα και καλό μήνα σε όλους! Δε θα φύγουμε πολύ μακριά από την τελευταία φορά, καθώς μεταφερόμαστε στη Βόρειο Ιρλανδία και πιο συγκεκριμένα το Μπέλφαστ. Η ταινία Good Vibrations είναι βασισμένη στη ζωή του τοπικού θρύλου Terri Hooley, ιδιοκτήτη του ομώνυμου δισκοπωλείου - δισκογραφικής εταιρείας, ο οποίος συνέβαλλε τα μέγιστα στην τότε αναπτυσσόμενη punk-rock σκηνή της πόλης. Πρωταγωνιστούν οι Richard Dormer, Jodie Whitaker και Dylan Moran σε σκηνοθεσία των Lisa Barros D'Sa και Glenn Leyburn. Η ταινία έκανε πρεμιέρα στο Φεστιβάλ Ταινιών του Μπέλφαστ στις 31 Μαΐου 2012 και στο Ηνωμένο Βασίλειο στις 29 Μαρτίου 2013.


Υπόθεση: Βρισκόμαστε στη δεκαετία του '70. Η αντιπαράθεση μεταξύ των πολιτικών ομάδων της Β. Ιρλανδίας για το αν η Β. Ιρλανδία θα υπάγεται στο Ηνωμένο Βασίλειο ή στην Ιρλανδία έχει φουντώσει ξανά από τα τέλη της δεκαετίας του '60 και το Μπέλφαστ αποτελεί πεδίο αναταραχών και διαδηλώσεων. Μέσα στα γεγονότα αυτά, ο Terri Hooley ( Dormes ), ο οποίος λατρεύει την μουσική, βλέπει τους φίλους του να ξεχνούν αυτά που τους ενώνουν και να διαλέγουν πλευρές. Με τη στήριξη της γυναίκας του Ruth ( Whitaker ), αποφασίζει να ανοίξει το δισκοπωλείο Good Vibrations. Σύντομα, αποφασίζει να κάνει το βήμα παραπέρα και να συστήσει στην πόλη του και το Ηνωμένο Βασίλειο την punk μουσική, κυκλοφορώντας δίσκους από συγκροτήματα όπως οι Rudi, Τhe Outcasts και The Undertones. Με όπλο την μουσική και την στήριξη της punk νεολαίας της πόλης, παρά τις προσωπικές θυσίες και έξοδα, ελπίζει να θυμίσει στους κατοίκους ότι τελικά τους ενώνουν πιο πολλά από αυτά που τους χωρίζουν. 


Η ιδέα για το σενάριο πρωτοήρθε στο Glenn Patterson, έναν απο τους σεναριογράφους της ταινίας, πριν από δέκα χρόνια, όταν συνάντησε τον Terri Hooley σε μια παμπ στο Μπέλφαστ. Σύντομα, ξεκίνησε να γράφει το σενάριο με το δημοσιογράφο Colin Carberry. Μετά από μερικές αποτυχημένες προσπάθειες προώθησης του σεναρίου, η Lisa Barros D'Sa και ο Glenn Leyburn ανέλαβαν τη σκηνοθεσία. Η ίδια η δισκογραφική εξασφάλισε χρηματοδότηση από διάφορους κινηματογραφικούς φορείς όπως η BBC Films, ενώ στην παραγωγή της ταινίας άτομα της μουσικής σκηνής του Μπέλφαστ όπως ο μουσικός παραγωγός David Holmes και ο τραγουδιστής των Snow Patrol Gary Lightbody. Το επόμενο βήμα, μετά την ολοκλήρωση της ταινίας, ήταν η εύρεση εταιρείας διανομής. Όπως λένε οι σκηνοθέτες, το δύσκολο κομμάτι ήταν να πείσουν τον οποιοδήποτε ότι η ταινία αυτή αφορά έχει ως πρωταγωνιστή την μουσική και το πολιτκό σκηνικό της εποχής παίζει δευτερεύοντα ρόλο. Τελικά, μετά από σχεδόν ένα χρόνο σε διάφορα φεστιβάλ σε Τσεχία, Γαλλία, Ιταλία, Αγγλία και όχι μόνο, η ταινία έκανε πρεμιέρα στους κινηματογράφους, λαμβάνοντας θετικές κριτικές. Η τελευταία κουβέντα σίγουρα ανήκει στον πρωταγωνιστή Terri Hooley, ο οποίος λέει: "I cry every time I see it. Many people think I don't come out particularly well in the movie, but I was never an angel."


Η ταινία Good Vibrations δεν είναι μια απλή βιογραφική ταινία. Ο ίδιος της ο πρωταγωνιστής τονίζει συνεχώς την αγάπη και την πίστη του στην μουσική και τη δύναμή της. Ανεξάρτητα από το αν γνωρίζετε τη μουσική της περιόδου εκείνης, η ταινία αυτή θα σας διασκεδάσει και θα σας αποδείξει για μια ακόμη φορά πόσο διαφορετική μπορεί να είναι η ζωή μας με λίγη μουσική.

Υ.Γ. Το soundtrack της ταινίας
1. Angie - Bert Jansch
2. Dream Baby Dream - Suicide
3. Love You - Ramases And Seleka
4. To Know Him Is To Love Him - The Langley Schools Music Project
5. Past, Present And Future - The Shangri-Las
6. Outcast - The Animals
7. Teenage Kicks - The Undertones
8. Just Another Teenage Rebel - The Outcasts
9. Laugh At Me - Holmes Ensemble Aka Whole Ensemble
10. I Can Never Go Home Anymore - The Shangri-Las
11. I Saw The Light - Hank Williams
12. Alternative Ulster - Stiff Little Fingers
13. Big Time - Rudi14. Star - David Bowie
15. Don't Wait Until Tomorrow - Michael Yonkers
16. Blood And Fire Niney The Observer
17. Gotta Gettaway - Stiff Little Fingers
18. The Pressures On - Rudi
19. The Perfect Crime - Jason Falkner
20. This Perfect Day - The Saints
21. Pear Shaped - Woody Jackson
22. Self Conscious Over You - The Outcasts
23. You're A Disease - The Outcasts
24. Freedom Train - Ernest Wilson (The Upsetters)










2 σχόλια:

  1. Εξαιρετικό αφιέρωμα και πολύ ενδιαφέρον! Πολύ ωραίες μουσικές επιλογές!:)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Σε ευχαριστώ πολύ! Οι επιλογές είναι πραγματικά ελάχιστες για το σύνολο της δουλειάς του.

    ΑπάντησηΔιαγραφή