Δευτέρα 15 Ιουλίου 2013

Stephen King in Movies Part 2


Περνάμε στο 2ο μέρος του αφιερώματος του Stephen King (δείτε εδώ το 1ο μέρος). Ο Αμερικανός συγγραφέας έχει χαρίσει μέσω των βιβλίων του άπειρες στιγμές τρόμου και αγωνίας, σε σημείο που κάποιοι δεν μπορούν να τελειώσουν ένα βιβλίο του (ξέρουν αυτοί...). Όσον αφορά τον τομέα των βιβλίων, πιστεύω ότι ο King είναι άνετα μέσα στους καλύτερους συγγραφείς τρόμου που υπήρξαν και θα υπάρξουν, όχι μόνο για την απήχηση και την εμπορικότητά του (μιας και αυτά είναι τα αποτελέσματα του γραψίματός του). Ο τρόπος με τον οποίο στην πλειοψηφία των βιβλίων και σύντομων ιστοριών του τραβάει το ενδιαφέρον του αναγνώστη και τον κάνει να φανταστεί και να ζει ό,τι και οι εκάστοτε ήρωές του είναι μοναδικός. Λογικό και επόμενο ήταν λοιπόν αρκετοί σκηνοθέτες και παραγωγοί να θέλουν να οπτικοποιήσουν τις ιστορίες του.

Όπως και το πρώτο, έτσι και αυτό το μέρος αποτελείται από 10 ταινίες ή μίνι τηλεοπτικές σειρές. Η επιλογή είναι όπως πάντα καθαρά προσωπική, αλλά πιστεύω ότι έχω συμπεριλάβει τις κυριότερες. Άφησα εκτός διάφορα sequel, τα οποία βασίζονται απλώς στους χαρακτήρες, καθώς ο σκοπός είναι να παραθέσω μεταφορές αυτών καθ'αυτών των ιστοριών. Η σειρά που παρατίθενται είναι χρονολογική. Σχόλια για παραλείψεις, προσθήκες και περαιτέρω συζήτηση είναι πάντα ευπρόσδεκτα.

- Maximum Overdrive (1986) (IMDb - Wiki - trailer)


Επιστημονική φαντασία σε αυτό το έργο του King. Μετά από την πάροδο ενός κομήτη, οι μηχανές ζωντανεύουν και αρχίσουν να κυνηγάνε τους ανθρώπους. Μια μικρή ομάδα ανθρώπων θα προσπαθήσει να τις σταματήσει πριν να είναι πολύ αργά. Δεν είναι κι ό,τι πιο ποιοτικό, αλλά έχει την πλάκα του, αν αναλογιστεί κάποιος ότι το σκηνοθέτησε ο ίδιος ο King.

- Stand by Me (1986) (IMDb - Wiki - trailer - quiz)


Μια παρέα 4 αγοριών αποφασίζει να αναζητήσει ένα αγόρι, το οποίο αγνοείται και πιστεύεται ότι είναι νεκρό. Καλούνται να αντιμετωπίσουν φόβους, δυσκολίες και μια αντίπαλη ομάδα παιδιών. Η αναζήτηση αυτή θα τους ωριμάσει και τους δέσει περισσότερο από ποτέ σαν παρέα. Προσωπικά, θεωρώ την συγκεκριμένη ταινία από τις καλύτερες μεταφορές βιβλίου του King.

- The Running Man (1987) (IMDb - Wiki - trailer - quiz)


Άλλο ένα έργο επιστημονικής φαντασίας. Ο Ben Richards καταδικάζεται άδικα και πρέπει να επιβιώσει σε ένα τηλεοπτικό παιχνίδι, το οποίο στην ουσία είναι ένα παιχνίδι θανάτου. Πέρα από τη δράση, ο King προβάλλει και μια άποψη για την κοινωνία του μέλλοντος, χωρίς να παρεκκλίνει από άλλους συγγραφείς (π.χ. τον Orwell), οι οποίοι οραματίστηκαν ένα ολοκληρωτικό καθεστώς, όπου όλοι παρακολουθούνται.

- Pet Semetary (1989) (IMDb - Wiki - trailer - quiz)


Η οικογένεια των Creed μετακομίζει σε ένα καινούριο σπίτι στην επαρχία. Το μόνο πρόβλημα είναι ότι στο πίσω μέρος του σπιτιού βρίσκεται ένα νεκροταφείο ζώων, το οποίο κρύβει περισσότερη δύναμη και τρόμο από ό,τι θα περίμενε κάποιος. Δεν είναι κάποια πρωτότυπη ιστορία (εκτός βέβαια από το γεγονός ότι μιλάμε για νεκροταφείο ζώων), ωστόσο περιέχει αρκετές καλές σκηνές, ενώ έχει χαλάσει και τον ύπνο ορισμένων (ξέρουν αυτοί...).

- Graveyard Shift (1990) (IMDb - Wiki - trailer)


Graveyard shift ονομάζεται το ωράριο εργασίας από τα μεσάνυχτα μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες. Σε αυτό το διάστημα, συμβαίνουν αρκετοί ανεξήγητοι θάνατοι σε έναν παλιό μύλο, ο οποίος επαναλειτουργεί. Το μόνο πρόβλημα φαινομενικά είναι ότι το μέρος είναι γεμάτο αρουραίους. Το συνεργείο που θα αναλάβει να καθαρίσει το μέρος όμως θα ανακαλύψει ότι υπάρχουν πολύ περισσότερα από τους αρουραίους για να τους φοβίσουν. 

- It (1990) (IMDb - Wiki - trailer - quiz)


Μια παρέα 7 παιδιών πολεμούν και νικάνε ένα δαίμονα με την μορφή κλόουν, ο οποίος σκοτώνει μικρά παιδιά. 30 χρόνια αργότερα καλούνται να κάνουν το ίδιο. Η συγκεκριμένη ταινία είναι ο τρόπος με τον οποίο γνώρισα τον Stephen King. Την πρωτοείδα όταν ήμουν 8 ή 9 χρονών και ο συγκεκριμένος κλόουν με κράτησε άγρυπνο μερικά βράδια. Είναι από τις αγαπημένες μου ταινίες τρόμου γενικότερα.

- Misery (1990) (IMDb - Wiki - trailer - quiz)


Ένας συγγραφέας τρακάρει μέσα σε άσχημες καιρικές συνθήκες και τραυματίζεται. Είναι τυχερός και σώζεται από μια πρώην νοσοκόμα και νυν φανατική οπαδό του, η οποία τον μεταφέρει στο σπίτι της στα βουνά. Σύντομα αποδεικνύεται πως ίσως καλύτερα θα ήταν να είχε μείνει στο χιόνι. Απλά εξαιρετική ταινία, με την Kathy Bates να μαγεύει με την ερμηνεία της.

- Sleepwalkers (1992) (IMDb - Wiki - trailer - quiz)


Ο Charles Brady μετακομίζει με την μητέρα του Mary σε μια μικρή πόλη. Εκεί θα γνωρίσει την Tanya και θα αρχίσουν να βγαίνουν. Ωστόσο, η Tanya θα ανακαλύψει ότι η οικογένεια Brady δεν είναι απλοί άνθρωποι. Το σενάριο της συγκεκριμένης ταινίας γράφτηκε από τον King κατευθείαν για την μεγάλη οθόνη και δεν κυκλοφορεί σε βιβλίο. Δεν είναι και Salem's Lot, αλλά είναι αρκετά διασκεδαστική.

- Needful Things (1993) (IMDb - Wiki - trailer - quiz)


Σε μια μικρή πόλη, ο Leland Gaunt ανοίγει ένα μαγαζί. Το μαγαζί αυτό μπορεί να παρέχει στους πελάτες τους ό,τι αυτοί επιθυμούν, με το αντίτιμο να μην είναι μόνο χρηματικό. Σύντομα, η απληστία και η βία θα κάνουν την εμφάνισή τους στην πόλη. Η κλασική ιστορία των ανθρώπινων αδυναμιών και πού μπορούν να οδηγήσουν σε μια πολύ καλή ταινία.

- The Dark Half (1993) (IMDb - Wiki - trailer - quiz)


Ένας επιτυχημένος συγγραφέας, ο οποίος εκδίδει τα βιβλία του με ψευδώνυμο, αποφασίζει να το καταργήσει, όταν τον εκβίαζουν με ένα προσωπικό μυστικό. Ωστόσο, το ψευδώνυμο αυτό έχει πλεόν αποκτήσει δική του υπόσταση και απειλεί να καταστρέψει τη ζωή του με κάθε τρόπο. Μια αρκετά έξυπνη ιστορία από τον King και μια από τις καλές μεταφορές βιβλίου του στην μεγάλη οθόνη με τη σφραγίδα του George Romero.

Κάπου εδώ τελειώνει το 2ο μέρος του αφιερώματος. Τα υπόλοιπα δύο θα ακολουθήσουν μέχρι το τέλος του μήνα. Περιμένω τα σχόλια σας.

Υ.Γ. Μερικές από τις καλύτερες ατάκες του Stephen King
- I've killed enough of the world's trees.
- I recognize terror as the finest emotion and so I will try to terrorize the reader. But if I find that I cannot terrify, I will try to horrify, and if I find that I cannot horrify, I'll go for the gross-out. I'm not proud.
- Read and write four to six hours a day. If you cannot find the time for that, you can't expect to become a good writer.

- If you wrote something for which someone sent you a check, if you cashed the check and it didn't bounce, and if you then paid the light bill with the money, I consider you talented.
- Books and movies are like apples and oranges. They both are fruit but taste completely different.
- Harry Potter is about confronting fears, finding inner strength, and doing what is right in the face of adversity. Twilight is how important it is to have a boyfriend.
- You have to be a little nuts to be a writer because you have to imagine world's that aren't there.
- Good work gets better when its read aloud, and bad work is mercilessly exposed. Its like shining a strong light on facial structure. Even good makeup won't hide bad writing.
- Making people believe the unbelievable is no trick; it's work... Belief and reader absorption come in the details: An overturned tricycle in the gutter of an abandoned neighborhood can stand for everything.
- For every six crappy poems you read, you'll actually find one or two good ones. And that, believe me, is a very acceptable ratio of trash to treasure.
- I love the movies, and when I go to see a movie that's been made from one of my books, I know that it isn't going to be exactly like my novel because a lot of other people have interpreted it. But I also know it has an idea that I'll like because that idea occurred to me, and I spent a year, or a year and a half of my life working on it.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου