Πέμπτη 4 Ιουλίου 2013

Stephen King in Movies Part 1


Επιστροφή στις αναρτήσεις μετά από πάρα πολύ καιρό! Χωρίς παραπάνω καθυστέρηση, ας περάσουμε στο κυριώς πιάτο. Με αφορμή την καινούρια μίνι σειρά Under the Dome, η οποία βασίζεται στο ομώνυμο βιβλίο, καθώς και ένα αφιέρωμα στο Oneman, αποφάσισα να κάνω ένα αφιέρωμα στις μεταφορές βιβλίων του Stephen King στην μεγάλη και μικρή οθόνη, το οποίο θα ολοκληρωθεί σε 4 μέρη.

Ο Αμερικανός συγγραφέας έχει χαρίσει μέσω των βιβλίων του άπειρες στιγμές τρόμου και αγωνίας, σε σημείο που κάποιοι δεν μπορούν να τελειώσουν ένα βιβλίο του (ξέρουν αυτοί...). Όσον αφορά τον τομέα των βιβλίων, πιστεύω ότι ο King είναι άνετα μέσα στους καλύτερους συγγραφείς τρόμου που υπήρξαν και θα υπάρξουν, όχι μόνο για την απήχηση και την εμπορικότητά του (μιας και αυτά είναι τα αποτελέσματα του γραψίματός του). Ο τρόπος με τον οποίο στην πλειοψηφία των βιβλίων και σύντομων ιστοριών του τραβάει το ενδιαφέρον του αναγνώστη και τον κάνει να φανταστεί και να ζει ό,τι και οι εκάστοτε ήρωές του είναι μοναδικός. Λογικό και επόμενο ήταν λοιπόν αρκετοί σκηνοθέτες και παραγωγοί να θέλουν να οπτικοποιήσουν τις ιστορίες του. 

Καθένα από τα 4 μέρη αποτελείται από 10 ταινίες ή μίνι τηλεοπτικές σειρές. Η επιλογή είναι καθαρά προσωπική, αλλά πιστεύω ότι έχω συμπεριλάβει τις κυριότερες. Άφησα εκτός διάφορα sequel, τα οποία βασίζονται απλώς στους χαρακτήρες, καθώς ο σκοπός είναι να παραθέσω μεταφορές αυτών καθ'αυτών των ιστοριών. Η σειρά που παρατίθενται είναι χρονολογική. Σχόλια για παραλείψεις, προσθήκες και περαιτέρω συζήτηση είναι πάντα ευπρόσδεκτα. Ξεκινάμε λοιπόν με τις πρώτες δέκα.


- Carrie (1976) (IMDb - Wiki - trailer - quiz)



Σημαντική στιγμή για τον King, καθώς η Carrie ήταν το πρώτο του βιβλίο και η πρώτη μεταφορά έργου του στην μεγάλη οθόνη. H έφηβη Carrie καταπιέζεται από τη θρησκόληπτη σε σημείο παράνοιας μάνα της και παρενοχλείται από τους συμμαθητές της στο σχολείο. Όλα θα αλλάξουν όμως, όταν θα ανακαλύψει ότι έχει ψυχικές δυνάμεις. Καλή σκηνοθεσία από τον Brian De Palma και εξαιρετική ερμηνεία από τη Sissy Spacek.

- Salem's Lot (1979) (IMDb - Wiki - trailer - quiz)



Ο ίδιος ο King έχει δηλώσει ότι μεγάλη επιρροή για τη συγγραφή του συγκεκριμένου βιβλίου ήταν ο Bram Stoker. Είναι η προσπάθεια μεταφοράς του Δράκουλα στον 20ο αιώνα. Ένας νεαρός συγγραφέας επιστρέφει στην πόλη που μεγάλωσε, για να ανακαλύψει ότι σιγά σιγά οι κάτοικοί της μετατρέπονται σε βαμπίρ. Η συγκεκριμένη μεταφορά σίγουρα δεν είναι από τις καλύτερες, ωστόσο μένει πιστή στον τρόμο που έχει ως στόχο ο συγγραφέας της.

- The Shining (1980) (IMDb - Wiki - trailer - περισσότερα εδώ - quiz)



Δε νομίζω ότι χρειάζεται να πω πολλά για την συγκεκριμένη ταινία. Η μεταφορά αυτή δεν αρέσει στον King, ωστόσο η απεικόνιση της ιστορίας από τον τελειομανή Stanley Kubrick είναι κατ' εμέ η καλύτερη (και προσωπικά αγαπημένη) μεταφορά βιβλίου του. Μπορεί να μην ακολουθεί την ροή του αρχικού κειμένου, αλλά δε βλέπεις μια μεταφορά για αυτό το λόγο. Αν ήταν έτσι θα διαβάζαμε μόνο το βιβλίο. Ο τρόπος που ο Kubrick είδε την ιστορία αυτή είναι μοναδικός και ο Nicholson απίστευτα πειστικός.

- Creepshow (1982) (IMDb - Wiki - trailer - quiz)




Μια σειρά μικρών ιστοριών γραμμένων από τον King και σκηνοθετημένων από τον George Romero. Αρκετά τρομακτικό και διασκεδαστικό, με το cast να περιλαμβάνει τον πάντα αστείο Leslie Nielsen.

- Cujo (1983) (IMDb - Wiki - trailer - quiz)



Η ταινία ξεκινάει και βλέπεις ένα σκυλί Αγίου Βερνάρδου, μια κατ'εξοχήν ήρεμη και φιλική ράτσα. Όλα αυτά όμως θα αλλάξουν, όταν ο Cujo δαγκωθεί από μια νυχτερίδα. Τότε το άτιμο το κωλόσκυλο (και αγαπάω τα σκυλιά) θα βαλθεί να σκοτώσει τους πάντες. Διαφορετική και υποδεέστερη από τις άλλες ιστορίες, αλλά με αρκετή αγωνία.

- The Dead Zone (1983) (IMDb - Wiki - trailer - quiz)



Ο Johnny Smith ξυπνάει μετά από 5 χρόνια σε κώμα, για να ανακαλύψει ότι έχει την ικανότητα να μαθαίνει τα πάντα για κάποιον απλά αγγίζοντάς τον. Πώς και γιατί μη ρωτήσετε. Υπάρχει ένα μικρό κενό στην ιστορία. Όπως και να χει, στην αρχή η ικανότητα αυτή φαίνεται ως δώρο, στην συνέχεια όμως θα τον βάλει σε μπελάδες. Παρά το ανεξήγητο της ιστορίας, παραμένει ένα αρκετά καλό θρίλερ και έχει πλάκα να βλέπεις τον Christopher Walken να αντιδρά σαν αλαφροΐσκιωτος.

- Christine (1983) (IMDb - Wiki - trailer - quiz)



Μια από τις όχι και τόσο καλές ταινίες του Caprenter. Ο nerd Arnie παθαίνει ψύχωση με ένα κλασικό αμάξι κι αυτό μαζί του. Σε σημείο που το αμάξι να σκοτώνει ανθρώπους από ζήλια. Αν μη τι άλλο πρωτότυπη ιδέα (μην ξεχνάμε ότι μέχρι τα τέλη της δεκαετίας ο King έπαιρνε διάφορες ουσίες). Τελικά η ταινία είναι τόσο cult που δεν μπορείς παρά να τη λατρέψεις.

- Children of the Corn (1984) (IMDb - Wiki - trailer - quiz)


Μεμονωμένα κωλόπαιδα (είτε με είτε χωρίς δυνάμεις) που σκοτώνουν με ευχαρίστηση έχουμε δει πολλά στην μεγάλη οθόνη (θα αφιερώσουμε χρόνο κάποια άλλη στιγμή). Τι γίνεται όμως όταν είναι πολλά και λειτουργούν ομαδικά; Αυτό θα ανακαλύψει ένα νεαρό ζευγάρι, το οποίο θα αποκλειστεί σε μια ερημωμένη φαινομενικά πόλη. Μια μέτρια μεταφορά, της οποίας το όνομα χαλάσαν περαιτέρω στην πορεία τα πολλά sequel.

- Firestarter (1984) (IMDb - Wiki - trailer - quiz)



Η μικρή Charlie είναι ένα κανονικό 9χρονο κορίτσι, αν εξαιρέσει κανείς το γεγονός ότι μπορεί να βάζει φωτιά με τη σκέψη της. Μια δύναμη που ούτε τη ζήτησε ούτε μπορεί να ελέγξει. Μια Carrie σε μικρότερη ηλικία, αν και με τελείως διαφορετική συμπεριφορά. Ενδιαφέρουσα ταινία, με τη Drew Barrymore σε έναν από τους πρώτους της πρωταγωνιστικούς ρόλους.

- Silver Bullet (1985) (IMDb - Wiki - trailer - quiz)


Σε μια μικρή πόλη, μια σειρά φόνων ανησυχεί και ξεσηκώνει τους κατοίκους, οι οποίοι προσπαθούν να ανακαλύψουν τον άνθρωπο που ευθύνεται. Ή τουλάχιστον έτσι πιστεύουν όλοι, μέχρι που 2 αδέρφια ανακαλύπτουν ότι κάτι το υπερφυσικό κρύβεται πίσω από τους φόνους. Αρκετή αγωνία και τρόμος σε μια κοινωνία που αντιμετωπίζει κάτι πρωτόγνωρο.

Κάπου εδώ τελειώνει το 1ο μέρος του αφιερώματος και σε περίπου μια βδομάδα θα ακολουθήσει το δεύτερο. Περιμένω τα σχόλια σας.

Υ.Γ. It's good to be back!




2 σχόλια:

  1. Καλώς επανήλθες, αγαπημένε Fingolfin! Χαίρομαι που έγινε και με αυτόν τον τρόπο, δεδομένου ότι είναι ένας συγγραφέας που τόσο αγαπώ... Καλή συνέχεια, η κινηματογραφικά αναλφάβητη. ^_^

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καλώς σε βρήκα! Χαίρομαι που σου άρεσε! Μέχρι το τέλος του μήνα θα ολοκληρώσω το αφιέρωμα. Δεν παίζει να είσαι κινηματογραφικά αναλφάβητη, αλλά και να είσαι θα το διορθώσουμε ; )

    ΑπάντησηΔιαγραφή