Πέμπτη 1 Δεκεμβρίου 2011

Christmas Vacation (1989)



Καλό μήνα σε όλους! Όπως μπορείτε να παρατηρήσετε, το blog έχει βάλει τα γιορτινά του, μιας και μπήκαμε στον μήνα των Χριστουγέννων. Οι αναρτήσεις αυτού του μήνα θα είναι αντίστοιχες του πνεύματος των ημερών. Ξεκινάμε λοιπόν με μια από τις πολύ αγαπημένες μου ταινίες, την ταινία Christmas Vacation. Πρωταγωνιστούν οι Chevy Chase, Beverly D' Angelo, Juliette Lewis και Johnny Galecki (o Leonard από τη σειρά The Big Bang Theory), σε σκηνοθεσία του Jeremiah S. Chechik καi σενάριο του John Hughes. Η ταινία έκανε πρεμιέρα στην Αμερική την 1η Δεκεμβρίου 1989. Στη χώρα μας, προβάλλεται τις γιορτές από το STAR και αποτελεί την τρίτη ταινία της σειράς ταινιών του Τρελού Θηριοτροφείου.

Υπόθεση: Η οικογένεια Griswold αποτελείται από 4 μέλη: τον Clark ( Chase ), την Ellen ( D' Angelo ) και τα παιδιά τους Audrey ( Lewis ) και Dusty ( Galecki ). Όσοι έχουν δει τις άλλες δύο ταινίες (που είμαι σίγουρος ότι είστε αρκετοί), γνωρίζετε την εμμονή του Clark για οικογενειακές διακοπές, ώστε να έρθουν όλοι πιο κοντά και να περάσουν καλά. Τα Χριστούγεννα δεν αποτελούν εξαίρεση και η ταινία αρχίζει με την οικογένεια να αναζητά σε ένα χιονισμένο δάσος το ιδανικό (κατά τον Clark) Χριστουγεννιάτικο δέντρο. Έχουν καλέσει τους συγγενείς τους στο σπίτι τους και ο Clark προετοιμάζει το στόλισμα, με σκοπό να καλύψει το εξωτερικό του σπιτιού με 20000 φωτάκια. Μέσα σε όλα αυτά, περιμένει και το bonus του, προκειμένου να κάνει δώρο στην οικογένειά του μια πισίνα στο πίσω μέρος του σπιτιού τους. Όλα δείχνουν ιδανικά και έτοιμα για τις τέλειες γιορτές. Τουλάχιστον έτσι τα έχει φανταστεί στο μυαλό του ο Clark. Ξεχνάει κάτι βασικό όμως: δεν πρόκειται για μια συνηθισμένη οικογένεια!

Η ταινία βασίστηκε στη σύντομη ιστορία Christmas '59, που έγραψε ο John Hughes για το περιοδικό National Lampoon. Όπως είπα και στον πρόλογο, αποτελεί την τρίτη ταινία της σειράς ταινιών του Τρελού Θηριοτροφείου.Οι δύο προηγούμενες είναι οι ταινίες Vacation (1983) και European Vacation (1985). Λίγα λόγια για τους συντελεστές της ταινίας:
- Ο σκηνοθέτης Jeremiah S. Chechik έκανε το ντεμπούτο του με τη συγκεκριμένη ταινία, για να ακολουθήσει στη συνέχεια μια πολύ επιτυχημένη τηλεοπτική καριέρα, με σειρές όπως Chuck και The Burn Notice.
- Ο σεναριογράφος John Hughes ήταν ένας από τους πιο επιτυχημένους σεναριογράφους των  δεκαετιών του '80 και του '90. Πέρα από τη σειρά ταινιών Τρελό Θηριοτροφείο, ήταν υπεύθυνος για ταινίες όπως The Breakfast Club (1985), Ferris Bueller's Day Off (1986), Planes, Trains & Automobiles (1987), Home Alone (1990), Dennis the Menace (1993).
- O Chevy Chase είναι ένας από τους γνωστότερους και καλύτερους κωμικούς της γενιάς του. Ξεκίνησε την καριέρα του από την τηλεόραση και έγινε γνωστός μέσω της εκπομπής Saturday Night Live. Έχει πρωταγωνιστήσει σε ταινίες όπως Caddyshack (1980), Fletch (1985), Spies Like Us (1985), Three Amigos (1986), Funny Farm (1988) και φυσικά σε όλες τις ταινίες του Τρελού Θηριοτροφείου. Τα τελευταία δύο χρόνια εμφανίζεται στην επιτυχημένη τηλεοπτική σειρά Community.
- Η Beverly D' Angelo ξεκίνησε την καριέρα της στα τέλη της δεκαετίας του '70. Ο πιο γνωστός της ρόλος είναι αυτός της Ellen στις ταινίες του Τρελού Θηιροτροφείου. Η δουλειά της περιλαμβάνει ταινίες όπως Coal Miner's Daughter (1980), High Spirits (1988)American History X (1998), With Friends Like These... (1998), καθώς και αρκετούς ρόλους στην τηλεόραση.
- H Juliette Lewis ξεκίνησε την καριέρα της στα μέσα της δεκαετίας του '80 από την τηλεόραση. Η συγκεκριμένη ταινία ήταν μια από τις πρώτες της, για να ακολουθήσουν ταινίες όπως Cape Fear (1991), Natural Born Killers (1994), From Dusk Till Dawn (1996), Old School (2003), Blueberry (2004), Whip It (2009).
- Τέλος, ο Johnny Galecki ξεκίνησε την καριέρα του όπως και η Juliette Lewis στην τηλεόραση την ίδια εποχή. Το κύριο μέρος της δουλειάς του περιλαμβάνει τηλεοπτικούς ρόλους, με κυριότερους αυτούς στις σειρές Roseanne και The Big Bang Theory (μακάρι να τον δούμε και σε κάτι διαφορετικό).
Παρά το γεγονός ότι έκανε πρεμιέρα μαζί με την ταινία Back to the Future Part II, κατάφερε να  ανέβει αρκετά γρήγορα στο box office, αποφέροντας κέρδη 72 εκατομμυρίων δολαρίων παγκοσμίως. Έχει συμπεριληφθεί σε πάρα πολλές λίστες Χριστουγεννιάτικων ταινιών του έγγραφου και ηλεκτρονικού τύπου στις υψηλές θέσεις (και όχι αδίκως).

Σύντομα θα ξεκινήσουν τα κανάλια τις Χριστουγεννιάτικες ταινίες. Αν πετύχετε τη συγκεκριμένη ταινία και την έχετε δει, ξαναδείτε την (εγώ σίγουρα θα την ξαναδώ). Αν δεν την έχετε δει, δείτε τη οπωσδήποτε και σας υπόσχομαι ότι θα διασκεδάσετε και θα γελάσετε με τις Χριστουγεννιάτικες διακοπές του Clark και της οικογένειάς του.

Υ.Γ. Για όσους έχετε δει την ταινία, δείτε αν μπορείτε να απαντήσετε στις ερωτήσεις αυτών των quiz: Quiz 1  Quiz 2






4 σχόλια:

  1. Γκρίζγουολντς! Και τα μυαλά στα μπλέντερ! Βρήκα τι ταινία θα δω το βραδάκι, γιατί τώρα είναι ώρα για ζζζ σχεδόν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πρώτον: Εννοείται τα μυαλά στα κάγκελα! Πρότυπο οικογενειάρχη και ενθουσιασμού ο Clark. Δεύτερον: Δεν το ήξερα αυτό για τον Pacino. Να τον έβλεπα να σκάει μύτη στο Χριστουγεννιάτικο τραπέζι της οικογένειας και τι στον κόσμο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Σε φάση colonel Slade...αλλά με μπάχαλα, Ράστι το τσιράκι από κοντά...να λαδώνεται από τον θείο Al με αλκόολ και βίζιτες! Αυτά είναι!. Έβλεπα την άλλη φορά κάτι για Pacino στο ίντερνετ από μια εκπομπή και έλεγε και τα προσωπικά του. δηλαδή όσα αφήνει να βγαίνουν στην επιφάνεια, γιατί σε αυτά είναι μάστορας. Όπως και ο Μπόμπι ο Ντε Νίρο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ΕΕΕΕΕΕΤΣΙ!!! Όσον αφορά το θέμα μνήμης, μπορεί να είναι ταυτόχρονα αστείο, ενοχλητικό και αξιοθαύμαστο το τι πληροφορίες μπορεί να συγκρατήσεις, ειδικά αν θυμάσαι κάτι άκαιρο και όχι κάτι που σε αφορά άμεσα. Δεν είσαι ούτε ο πρώτος ούτε ο τελευταίος που το παθαίνει αυτό. 

    ΑπάντησηΔιαγραφή