Κυριακή 30 Οκτωβρίου 2011

Αφιέρωμα: Β' Παγκόσμιος Πόλεμος


Με αφορμή την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου, αποφάσισα να κάνω ένα αφιέρωμα σε ταινίες, τηλεοπτικές σειρές και ντοκιμαντέρ σχετικά με τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. Πρόκειται για μια από τις πιο μαύρες στιγμές της σύγχρονης ιστορίας της ανθρωπότητας, η οποία έδειξε για μια ακόμη φορά ότι ο άνθρωπος είναι ικανός κυριολεκτικά για τα πάντα. Οι απώλειες, οι βιαιοπραγίες, η εξαθλίωση ανθρώπων, ο διαχωρισμός ανθρώπων με βάση την καταγωγή, τα πιστεύω ή τις προτιμήσεις τους και η χρήση αυτών ως λόγο εξόντωσης ή περιορισμού της ελευθερίας τους ήταν τα σημαντικότερα, αλλά σε καμία περίπτωση τα μόνα, που συνέβησαν κατα τη διάρκεια αυτού του αιματηρού πολέμου. Πέρα από τη δράση που αναμφισβήτητα υπάρχει σε τέτοιου είδους ταινίες, είναι αρκετές οι περιπτώσεις που καταφέρνουν να μας δώσουν μια πολύ καλή ιδέα (γιατί σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να απεικονιστεί η ακριβής εικόνα και να αποδοθούν τα συναισθήματατα των ανθρώπων) του τι συνέβη κατά τη διάρκεια αυτού του πολέμου. Χωρίς άλλη καθυστέρηση λοιπόν, ας περάσουμε στη λίστα.

The Great Dictator (1940) (poster - trailer - wiki) Η εκπληκτική σάτιρα της ναζιστικής Γερμανίας με τον μοναδικό Charlie Chaplin ως δικτάτορα

Sahara (1943) (poster - trailer - wiki) Η προσπάθεια του λοχία Joe Gunn (Humphrey Bogart) και των στρατιωτών του να ενωθούν με την μονάδα τους μετά την πτώση του Tobruk, διασχίζοντας την έρημο της Λιβύης.

Objective, Burma! (1945) (poster - trailer - wiki) Η επιχείρηση Αμερικάνων αλεξιπτωτιστών, προκειμένου να καταλάβουν την περιοχή Burma της νοτιοανατολικής Ασίας.

Battleground (1949) (poster - trailer - wiki) Η ιστορία μιας διμοιρίας της 101ης Αερομεταφερόμενης Μεραρχίας των Αμερικάνων, κατά τη διάρκεια της πολιορκίας της Βαστώνης από τους Γερμανούς το Δεκέμβριο του 1944.

The Desert Fox: The Story of Rommel (1951) (poster - trailer - wiki) Η ιστορία του Γερμανού στρατηγού  Erwin Rommel από τη 2η μάχη του El Alamein το φθινόπωρο του 1942 μέχρι τη συνομωσία της 20ης Ιουλίου 1944 (απόπειρα δολοφονίας του Αδόλφου Χίτλερ από Γερμανούς αξιωματούχους).

From Here To Eternity (1953) (poster - trailer - wiki) Η καθημερινότητα των στρατιωτών στη βάση του Pearl Harbor μέχρι και την επίθεση των Ιαπώνων στις 7 Δεκεμβρίου 1941.

Stalag 17 (1953) (poster - trailer - wiki) Η ιστορία μιας ομάδας Αμερικανών αλεξιπτωτιστών, που κρατούνται αιχμάλωτοι σε Γερμανικό στρατόπεδο συγκέντρωσης, οι οποίοι έχουν λόγο να πιστεύουν ότι κάποιος δικός τους είναι προδότης.

The Bridge on the River Kwai (1957) (poster - trailer - wiki) Η ιστορία Βρετανών αιχμαλώτων πολέμου, οι οποίοι αναγκάζονται από τους Ιάπωνες να βοηθήσουν στην κατασκευή της σιδηροδρομικής γραμμής που συνδέει την Ταιλάνδη με την Burma.

The Diary of Anne Frank (1959) (poster - trailer - wiki) Βασισμένη στο βιβλίο The Diary of a Young Girl,  η ταινία παρουσιάζει πώς η Anne Frank και η οικογένεια της βίωσαν τη Γερμανική κατοχή και καταδίωξη των Εβραίων στο Άμστερνταμ.

Judgment at Nuremberg (1961) (poster - trailer - wiki) Η ταινία βασίζεται στις δίκες που ακολούθησαν τη λήξη του Β' Παγκοσμίου Πολέμου. Πιο συγκεκριμένα, εξιστορεί τη δίκη 4 Γερμανών δικαστών, οι οποίοι με τις αποφάσεις τους στήριξαν και διευκόλυναν την εφαρμογή των απάνθρωπων πολιτικών των Ναζί.

The Guns of Navarone (1961) (poster - trailer - wiki) Τα γεγονότα της ταινία διαδραματίζονται στο Αιγαίο πέλαγος. 2000 Βρετανοί στρατιώτες βρίσκονται εγκλωβισμένοι στην Κέρο και μια ομάδα 6 Άγγλων και Ελλήνων στρατιωτών αναλαμβάνουν να καταστρέψουν ένα Γερμανικό οχυρό, προκειμένου να κάνουν εφικτή τη διάσωσή τους.

Combat! (TV Series 1962–1967) (poster - trailer - wiki) Μια από τις καλύτερες πολεμικές σειρές στην ιστορία της τηλεόρασης, η σειρά Combat! ακολουθεί μια ομάδα Αμερικανών στρατιωτών καθώς μάχονται στην Ευρώπη.

Hell Is For Heroes (1962) (poster - trailer - wiki) Η ιστορία μιας ομάδας Αμερικανών στρατιωτών, οι οποίοι προσπαθούν να κρατήσουν μόνοι τους την άμυνα κατά μήκος της γραμμής Siegfried για 48 ώρες, μέχρι να έρθουν ενισχύσεις.

The Longest Day (1962) (poster - trailer - wiki) Προσωπικά, πιστεύω ότι η ταινία αυτή απεικονίζει καλύτερα από κάθε άλλη που έχω δει την απόβαση στη Νορμανδία. Πιο συγκεκριμένα, μας παρουσιάζει τα γεγονότα εκείνης της ημέρας (6 Ιουλίου 1944) τόσο από την πλευρά των Συμμάχων, όσο και από την πλευρά των Γερμανών.

The Great Escape (1963) (poster - trailer - wiki) Η προσπάθεια μιας ομάδας στρατιώτων των Συμμαχικών Δυνάμεων να αποδράσουν από ένα Γερμανικό στρατόπεδο συγκέντρωσης, όπου κρατούνται αιχμάλωτοι.

Battle of the Bulge (1965) (poster - trailer - wiki) Η διήγηση των γεγονότων της ομώνυμης μάχης, η οποία ξεκίνησε στις 16 Δεκεμβρίου του 1944 και ολοκληρώθηκε στις 25 Ιανουαρίου του 1945.

The Dirty Dozen (1967) (poster - trailer - wiki) Ο Ταγματάρχης Reisman αναλαμβάνει να οδηγήσει μια 12μελη ομάδα αποτελούμενη από φυλακισμένους εγκληματίες σε μια αποστολή αυτοκτονίας σε ένα κάστρο γεμάτο Γερμανούς αξιωματούχους.

The Night Of The Generals (1967) (poster - trailer - wiki) Τα γεγονότα και οι συνεννοήσεις Γερμανών αξιωματούχων, που οδήγησαν στην απόπειρα δολοφονίας του Χίτλερ στις 20 Ιουλίου του 1944.

Where Eagles Dare (1968) (poster - trailer - wiki - περισσότερα) Η ταινία εξιστορεί την επιχείρηση μιας ομάδας στρατιωτών των Συμμαχικών Δυνάμεων, η οποία έχει ως στόχο την απελευθέρωση ενός Αμερικανού στρατηγού που κρατείται αιχμάλωτος σε ένα κάστρο στις Άλπεις.

L' Armée Des Ombres (1969) (poster - trailer - wiki) Μια ταινία, η οποία πραγματικά ξεχωρίζει από τις άλλες της λίστας. Διηγείται τη δράση και την καθημερινότητα μιας μικρής ομάδας μελών της Γαλλικής αντίστασης, όντας εξαιρετικά ρεαλιστική.

Kelly's Heroes (1970) (poster - trailer - wiki) Η κωμική ιστορία μιας ομάδας στρατιωτών, οι οποίοι προσπαθούν να κλέψουν ένα φορτίο ράβδων χρυσού, το οποίο βρίσκεται στην κατοχη των Γερμανών.

Patton (1970) (poster - trailer - wiki) Η ταινία εξιστορεί τη δράση του Στρατηγού Patton, μιας από τις γνωστότερες και εκκεντρικότερες προσωπικότητες στη διοίκηση των Συμμαχικών Δυνάμεων, από τις συγκρούσεις στη Βόρεια Αφρική μέχρι την εισβολή στη Γερμανία και την πτώση του Τρίτου Ράιχ.


The World at War (TV Series 1973) (poster - Episode 7 - wiki) Από τα καλύτερα ντοκιμαντέρ για τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, το ντοκιμαντέρ αυτό εξιστορεί λεπτομερέστατα στα 26 του επεισόδια τα γεγονότα του πολέμου, ξεκινώντας από τις απαρχές του Ναζισμού στη Γερμανία και φθάνοντας έως την αρχή του Ψυχρού Πολέμου.

A Bridge Too Far (1977) (poster - trailer - wiki) Η ταινία εξιστορεί τα γεγονότα και την αποτυχία της επιχείρησης Market Garden των Συμμαχικών Δυνάμεων, που ακολούθησε την απόβαση στη Νορμανδία.

Das Boot (1981) (poster - trailer - wiki) Εξαιρετική Γερμανική ταινία, η οποία μας παρουσιάζει την ιστορία ενός πληρώματος ενός Γερμανικού υποβρυχίου, σκιαγραφώντας τους χαρακτήρες και τα συναισθήματα τους με υπέροχο τρόπο.

Schindler's List (1993) (poster - trailer - wiki) Μια από τις καλύτερες και πιο ανθρώπινες ταινίες με θέμα τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. Η ταινία παρουσιάζει την πραγματική ιστορία του Γερμανού επιχερηματία Oscar Schindler, ο οποίος έσωσε τις ζωές χιλίων και παραπάνω Πολωνοεβραίων κατά τη δίωξη τους από τους Ναζί.

Stalingrad (1993) (poster - trailer - wiki) Η εξιστόρηση της μάχης του Stalingrad από την πλευρά ενός Γερμανού αξιωματούχου και των στρατιωτών του.

La vita è bella (1997) (poster - trailer - wiki - περισσότερα) Μια από τις λίγες ταινίες που με έχουν συγκινήσει τόσο πολύ. Η ιστορία του Εβραϊκής καταγωγής Guido, ο οποίος παντρεύεται και αποκτά παιδί στις αρχές του Β' Παγκοσμίου Πολέμου. Όταν θα μεταφερθεί αιχμάλωτος με την οικογένεια του σε στρατόπεδο συγκέντρωσης, θα κάνει τα πάντα, προκειμένου ο μικρός του γιος να μην καταλάβει τη φρίκη του πολέμου.

The Nazis: A Warning from History (TV mini-series 1997) (poster - Episode 3 - wiki) Ένα ακόμη εξαιρετικό ντοκιμαντέρ, το οποίο ακολουθεί την ιστορία του Χίτλερ και των Ναζί από την άνοδο τους στην εξουσία, το αποκορύφωμα της δύναμής τους, την παρακμή και την πτώση τους, καθώς και τις επιπτώσεις των πράξεών τους.

Saving Private Ryan (1998) (poster - trailer - wiki) Η ιστορία μιας ομάδας Αμερικανών στρατιωτών μετά την απόβαση στη Νορμανδία, προκειμένου να διασώσουν έναν δικό τους, ο οποίο βρίσκεται πίσω από τις γραμμές του εχθρού. 

The Thin Red Line (1998) (poster - trailer - wiki) Η φανταστική ιστορία μιας ομάδας Αμερικανών στρατιωτών κατα τη διάρκεια της μάχης του Mount Austen, στο νησί Guadalcanal.

War of the Century (TV 1999) (poster - wiki) Ένα εξαιρετικό ντοκιμαντέρ που εξετάζει την εισβολή και τις μάχες στη Σοβιετική Ένωση, τόσο από την πλευρά του Χίτλερ, όσο και από την πλευρά του Στάλιν.

Band of Brothers (2001) (poster - trailer - wiki) Μια από τις καλύτερες σειρές, με θέμα τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο (την έχω δει ήδη 3 φορές). Η ιστορία των στρατιωτών του 5ου Λόχου του 2ου Τάγματος του 506ου Συντάγματος της 101ης Αερομεταφερόμενης Μεραρχίας, από την εκπαίδευση τους μέχρι και τη λήξη του πολέμου, με κεντρικό πρόσωπο τον Tαγματάρχη Winters.

Enemy At The Gates (2001) (poster - trailer - wiki) Ίσως η μοναδική ταινία που δεν βρίσκω τον Jude Law τόσο ενοχλητικό. Η ταινία μας διηγείται την ιστορία του θρυλικού Σοβιετικού ελεύθερου σκοπευτή Vasily Zaytsev κατά τη διάρκεια της μάχης του Stalingrad.

Amen. (2002) (poster - trailer - wiki) Σκηνοθετημένη από τον δικό μας Κώστα Γαβρά, η ταινία ακολουθεί την κοινή προσπάθεια ενός Γερμανού αξιωματούχου και ενός νεαρού ιερέα να συναντηθούν με τον Πάπα και να τον ενημερώσουν για τις κτηνωδίες σε βάρος των Εβραίων.

The Pianist (2002) (poster - trailer - wiki) Βασισμένη στην ομώνυμη αυτοβιογραφία, η ταινία διηγείται την εισβολή στη Βαρσοβία και τα γεγονότα που ακολούθησαν, όπως τα είδε και τα κατέγραψε ο Πολωνοεβραίος πιανίστας Władysław Szpilman.

Der Untergang (2004) (poster - trailer - wiki) Μια εξαιρετική Γερμανική ταινία, η οποία διηγείται τις τελευταίες μέρες του Αδόλφου Χίτλερ στο καταφύγιό του στο Βερολίνο, πριν την αυτοκτονία του. Παρότι παρουσιάζει σε γενικές γραμμές έναν πιο ανθρώπινο Χίτλερ, σε καμία περίπτωση δεν αποτυγχάνει να απεικονίσει την παραφροσύνη και τις αυταπάτες που έτρεφε αυτός ο άνθρωπος.

Auschwitz: The Nazis and the 'Final Solution' (TV Series 2005) (poster - Episode 2 - wiki) Ένα ακόμη εξαιρετικό ντοκιμαντέρ σε 6 επεισόδια, το οποίο παρουσιάζει την ιστορία ενός από τα πιο γνωστά και τρομακτικά στρατόπεδα συγκέντρωσης των Γερμανών, του Auschwitz, μέσα από διηγήσεις κρατουμένων και φυλάκων.

Letters from Iwo Jima (2006) (poster - trailer - wiki) & Flags of Our Fathers (2006) (poster - trailer - wiki) Οι δύο ταινίες είναι σκηνοθετημένες από τον Clint Eastwood και αποτελούν κατά κάποιο τρόπο συμπλήρωμα η μία της άλλης. Διηγούνται την μάχη στο νησί Iwo Jima η πρώτη από την πλευρά των Ιαπώνων και η δεύτερη από την πλευρά των Αμερικανών.

The Boy in the Striped Pyjamas (2008) (poster - trailer - wiki) Βασισμένη στο ομώνυμο βιβλίο, η ταινία εξιστορεί τη φρίκη ενός Γερμανικού στρατοπέδου συγκέντρωσης μέσα από τα μάτια δύο 8χρονων παιδιών: ενός παιδιού ενός εκ των αξιωματούχων του στρατοπέδου και ενός μικρού Εβραιόπουλου.

Valkyrie (2008) (poster - trailer - wiki) Η ταινία εξιστορεί το χρονικό της απόπειρας δολοφονίας του Χίτλερ στις 20 Ιουλίου 1944 και το σχεδιασμό των συμμετέχοντων σε αυτό Γερμανών αξιωματούχων να εφαρμόσουν το σχέδιο Valkyrie σε περίπτωση επιτυχίας της απόπειρας, ώστε να αναλάβουν την κυβέρνηση της χώρας.

Inglourious Basterds (2009) (poster - trailer - wiki) Η ταινία εξιστορεί την προσπάθεια μιας ομάδας στρατιωτών των Συμμαχικών Δυνάμεων να σπείρουν τον τρόμο στους Γερμανούς και να φέρουν σε πέρας το σχέδιο δολοφονίας της πολιτικής τους ηγεσίας.

The Pacific (2010) (poster - trailer - wiki) Μια ακόμη εξαιρετική σειρά από τους παραγωγούς της σειράς Band of Brothers. Η σειρά αυτή εξιστορεί την ιστορία 3 στρατιωτών της 1ης Μεραρχίας Πεζοναυτών, κατά τη διάρκεια του πολέμου κατά των Ιαπώνων στην περιοχή του Ειρηνικού ωκεανού.

Κάπου εδώ ολοκληρώνεται η λίστα μου. Σίγουρα έχω παραλείψει ταινίες, αλλά επέλεξα να βάλω όσες έχω δει και για ευκολία στο γράψιμο και για να μη βγει πολέ μεγάλο το κείμενο. Αν έχετε να συμπληρώσετε κάποια, μπορείτε να μου την προτείνετε με σχόλιο ή mail, περιλαμβάνοντας μια μικρή περιγραφή το πολύ 5 γραμμών.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου