Τετάρτη 6 Ιανουαρίου 2010

Where Eagles Dare (1968)



Αλλαγή δεκαετίας και είδους ταινίας.Αυτή τη φορά επέλεξα την ταινία Where Eagles Dare ('Oπου τολμούν οι αετοί) από τα τέλη της δεκαετίας του 60 και πιο συγκεκριμένα,το 1968. Πρωταγωνιστούν οι Richard Burton, Clint Eastwood και Mary Ure σε σκηνοθεσία του Brian Hutton. Η ταινία είναι μεταφορά του ομώνυμου βιβλίου από τον Alistair MacLean και ανήκει στην κατηγορία των πολεμικών ταινιών με θέμα τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.

Υπόθεση : Η ιστορία αυτή διαδραματίζεται το χειμώνα του 1944. Ένα  αεροπλάνο μεταφέρει τον Αμερικάνο Στρατηγό George Carnaby στη Κρήτη, προκειμένου να συναντηθεί με μέλη της ηγεσίας του Ρώσικου Στρατού. Σκοπός αυτής της συνάντησης είναι ο καθορισμός των τελευταίων λεπτομερειών για την απόβαση στη Νορμανδία. Ωστόσο το αεροπλάνο δεν φτάνει ποτέ στον προορισμό του, καθώς καταρρίπτεται από τους Γερμανούς  κοντά στις Άλπεις. Οι Γερμανοί αιχμαλωτίζουν τον Στρατηγό Carnaby και τον οδηγούν στο Schloß Adler ( Το Κάστρο Των Αετών ), το οποίο αποτελεί τη βάση των Γερμανικών SS στη νότια Βαυαρία και  είναι προσβάσιμο μόνο από τον αέρα και με τελεφερίκ από την πόλη Werfen που βρίσκεται στους πρόποδες του βουνού και . Με το άκουσμα της είδησης, στη Βρετανία συγκροτείται από το Αρχηγείο του Στρατού και την MI6 μια εφταμελής ομάδα διάσωσης του Στρατηγού.Ο ταγματάρχης Jonathan Smith ( Burton ) ηγείται της ομάδας αυτής, στην οποία συμμετέχει και ο Αμερικάνος υπολοχαγός Morris Schaffer ( Eastwood ). H ομάδα αυτή πέφτει με αλεξίπτωτα κοντά στη πόλη Werfen. Κατά την πτώση όμως σκοτώνεται υπό ύποπτες συνθήκες ένα μέλος της ομάδας. Ο Smith δεν εκπλήσσεται και μοιράζεται τις σκέψεις του μόνο με τον Schaffer. Καταλήγουν σε μια καλύβα λίγο έξω από την πόλη, όπου ο Smith συναντά μόνος του την πράκτορα της ΜΙ6 Mary Elison ( Ure ). Αυτή θα κανονίσει την πρόσβασή τους στο κάστρο.Ο Smith είναι ο μόνος που γνωρίζει την ύπαρξή της. Κατά την είσοδό τους στην πόλη, σκοτώνεται άλλο ένα μέλος της ομάδας τους. Μετά την αναστάτωση που επικρατεί, οι Γερμανοί τους συλλαμβάνουν. O Smith και o Schaffer θα καταφέρουν να αποδράσουν και με τη βοήθεια της Elison, θα καταφέρουν να μπουν στο κάστρο προκειμένου να σώσουν τον Στρατηγό Carnaby, όπως νομίζει τουλάχιστον ο Schaffer. Η επιχείρηση διάσωσης παίρνει διαφορετική τροπή και οι ήρωές μας προσπαθούν να αποδράσουν από το κάστρο,  προκειμένου να φτάσουν εγκαίρως στο αεροδρόμιο Oberhausen που βρίσκεται κοντά στην πόλη όπου θα τους περιμένει ένα αεροπλάνο της RAF ( Royal Air Force ).

Η ταινία έφερε στην μεγάλη οθόνη ως συμπρωταγωνιστές δύο μεγάλους ηθοποιούς : 
-τον Richard Burton, ο οποίος ήδη είχε παίξει σε μεγάλες ταινίες όπως The Robe ( O Χιτών 1953 ), Alexander The Great ( 1956 ), Becket (1964), Cleopatra ( Αντώνιος και Κλεοπάτρα 1963), The Spy Who Came In From The Cold (1965) ,Who's Afraid of Virginia Woolf? ( 1966 )  και είχε ήδη 4 υποψηφιότητες για Όσκαρ Α' Ανδρικού ρόλου και 1 για Όσκαρ Β' Ανδρικού ρόλου
- και τον Clint Eastwood, ο οποίος είχε παίξει μερικά χρόνια νωρίτερα σε δύο από τα καλύτερα western που έχουν γυριστεί ποτέ : A Fistful Of Dollars ( 1964 ) και Il buono, il brutto, il cattivo (Ο καλός, ο κακός και ο άσχημος 1966) και ήταν στην αρχή μιας άκρως επιτυχημένης καριέρας.
Ο Alistair MacLean έγραψε το βιβλίο του και το σενάριο της ταινίας παράλληλα, ενώ νωρίτερα είχε γράψει άλλο ένα βιβλίο, το οποίο γυρίστηκε σε ταινία και είναι μια από τις πιο χαρακτηριστικές του είδους : The Guns Of Navarone το 1961.
Τα γυρίσματα της ταινίας έγιναν κυρίως στην Αυστρία. Το κάστρο Schloß Adler είναι στην πραγματικότητα το κάστρο Burg Hohenwerfen, που βρίσκεται νότια του Salzburg και το αεροδρόμιο Oberhausen ( όνομα πόλης στη δυτική Γερμανία ) είναι στην πραγματικότητα η αεροπορική βάση Fiala-Fernbrugg κοντά στην πόλη Aigen im Ennstal ( η γερμανική πόλη Werfen στην ταινία ).

Με πανέμορφες τοποθεσίες και αρκετή πλοκή και δράση στις περίπου δυόμιση ώρες που διαρκεί, η ταινία Where Eagles Dare θα ικανοποιήσει όλους τους λάτρεις των πολεμικών ταινιών και σίγουρα θα προσθέσει σε αυτούς πολλούς ακόμη.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου